Parque Natural Municipal Jardim Jurema

New visitor center and viewing trail in a preserved Atlantic Forest area.

Fundo Brasileiro para a Biodiversidade (FUNBIO

Prefeitura de São João de Meriti

Concept Design > Construction Documents

2015

São João de Meriti is a municipality located one hour north of the city center of Rio de Janeiro, characterized by a densely self-built urban landscape, with few interruptions and few green areas. FUNBIO (Brazilian Fund for Biodiversity) in partnership with the City Hall undertook the development of a project for a new visitor center at the only Atlantic forest reserve in the municipality, Parque Jardim Jurema. The project consists of a visitor center, an administration center and two viewing platforms, which are part of an existing trail. An arrival square was added to this scope, which mediates with the area outside the park, where there is a small soccer field and leisure area. The new visitor and administration center is a compact building, which houses the new uses envisaged by the city: a small auditorium, administration, reception and accommodation for employees. All existing vegetation has been preserved, with minimal topographic movement. The design strategy for the new center takes place through four small buildings unified by a light-weight roof and connected by the natural ground, understood as a continuous and rustic natural landscape. The geometry below follows the landscape and the location of the existing vegetation. The geometry above frames this landscape with orthogonal lines. The four buildings are rectangles defined by two structural stone walls, which form an "L" to receive the roof structure. A strict opening modulation rule was followed to keep the project budget within modulations available on the market. The 4 buildings were designed with only two types of doors and two types of windows.

São João de Meriti é um município localizado a uma hora ao norte do centro da cidade do Rio de Janeiro, caracterizado por uma paisagem urbana densamente autoconstruída, com poucas interrupções e escassas áreas verdes. A FUNBIO (Fundo Brasileiro para a Biodiversidade) em parceria com a Prefeitura empreendeu o desenvolvimento de um projeto para a visitação da única reserva florestal de mata atlântica do município, o Parque Jardim Jurema. O projeto consiste em um centro para visitantes, um centro para administração e dois mirantes, que fazem parte da trilha existente. Foi incorporado a esse escopo uma praça de chegada, que faz uma mediação com a área externa ao parque, onde existe um pequeno campo de futebol e área de lazer. O novo centro de visitantes e administração é um edifício compacto, que abriga os novos usos previstos pela prefeitura: um pequeno auditório, administração, recepção e hospedagem de funcionários. Toda a vegetação existente foi preservada, com mínima movimentação topográfica. A estratégia projetual para o novo centro se dá através de quatro pequenos edifícios unificados por uma cobertura leve e conectados pelo plano topográfico natural do terreno, entendido como paisagem natural contínua e rústica. A geometria abaixo segue a paisagem e a localização da vegetação existente. A geometria acima enquadra essa paisagem com linhas ortogonais. Os quatro edifícios são retângulos definidos por duas paredes estruturais de pedra, que formam um "L" para receber a estrutura do telhado. Uma estrita regra de modulação de aberturas foi seguida para manter o orçamento do projeto dentro de modulações disponíveis no mercado. Os 4 edifícios foram projetados apenas com dois tipos de portas e dois tipos de janelas.

Design Team: Fabiana Araújo (Fábrica Arquitetura) and Marina Correia. Collaborator: Tyler Souza
Consultants:
Structura: Armando Mendes
MEP: Eduardo Junqueira
Cost Estimate: MP Studio de Orçamentos de Obras
Photos: Marina Correia

Area: 1,692.40 m²
São João de Meriti, Rio de Janeiro.