Ação Projetual: Museu Nacional

Horto Botânico, Quinta da Boa Vista,  Rio de Janeiro.

Desde 2018

scroll down for english

1. Francisca Keller Library - Postgraduate Program of the National Museum (PPGAS)

The Francisca Keller Library (BFK) is part of the Postgraduate Program in Social Anthropology (PPGAS) of the National Museum, Federal University of Rio de Janeiro. Before the fire, it was considered one of the most important social science libraries in Brazil and Latin America, housing an inestimable archive of around 37,000 volumes. The project for the library seeks to meet the emergency demand for the reconstruction of BFK in the building of the Central Library at Horto Botânico. It accommodates archival, consultation and administration areas, while reinforcing conviviality, through small meeting spaces and interaction cores to strengthen the PPGAS and National Museum’s community.

The project, developed in two stages, is comprised of a modular steel structure as bookshelves and an indoor-outdoor canopy. The first stage focuses on the occupation of room 37 (108m²) and its balcony (35m²) and has a capacity for 22,300 books, 24 students and 06 employees. The second stage foresees the expansion of the Central Library building, expanding into the adjacent space (318m²), and has a capacity for 59,000 books, 60 students and 08 employees. In this second stage, the canopy is extended beyond the interior of the library, creating a new square and touching an existing building, currently in ruins, to create meeting, study and exhibition spaces.

Professors Carlos Fausto, Federico Neibug, Olivia Cunha and librarian Dulce Carvalho were part of the Library's reconstruction committee in 2019 and, together with the Association of Friends of the National Museum, activated a fundraising process that resulted in the donation of R$ 220,000 for construction.

No dia 2 setembro de 2018 um incêndio de grandes proporções acometeu o Museu Nacional devastando grande parte da sua estrutura e acervo. Localizado na Quinta da Boa Vista, no bairro de São Cristovão no Rio de Janeiro, o Museu é uma das instituições científicas mais antigas do país e uma das mais importantes do mundo. Como membro docente da Universidade Federal do Rio de Janeiro, a arquiteta Marina Correia coordenou equipes de alunos para a elaboração de três projetos em apoio ao processo de restabelecimento do Museu Nacional e valorização de seu legado. A obra de reforma do novo espaço para Biblioteca Francisca Keller foi iniciada em 2019 e aguarda a finalização da reforma do edifício da Biblioteca Central (onde está situada) para ser concluída. Os projetos Pavilhão de Laboratórios e Centro de Visitantes foram entregues a direção do Museu Nacional em 2019 e aguardam encaminhamento.

On September 2nd of 2018, a fire of great proportions affected the National Museum, devastating much of its structure and collection. Located inside Quinta da Boa Vista, in the district of São Cristovão in Rio de Janeiro, the Museum is one of the oldest scientific institutions of Brazil one of the most important in the world. As faculty of the Federal University of Rio de Janeiro, the architect Marina Correia coordinated groups of students to develop three projects in support of the reconstruction process of the National Museum and its legacy.

The renovation work on the new space for the Francisca Keller Library began in 2019 and is awaiting completion of the renovation of the Central Library building (where it is located) to be continued. The Pavilion of Laboratories and Visitors Center projects were handed over to the direction of the National Museum in 2019 and are awaiting next steps.

1. Biblioteca Francisca Keller - Programa de Pós-Graduação do Museu Nacional (PPGAS)

A Biblioteca Francisca Keller (BFK) faz parte do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social (PPGAS) do Museu Nacional, Universidade Federal do Rio de Janeiro. Antes do incêndio, era considerada uma das mais importantes bibliotecas de ciências sociais do Brasil e da América Latina, abrigando um inestimável acerto de cerca de 37.000 volumes. O projeto para a biblioteca busca atender à demanda emergencial de reconstrução da BFK no edifício da Biblioteca Central no Horto Botânico, tanto nas suas funções de acervo, consulta e administração, quanto em sua esfera de convívio, com espaços de encontro e núcleo de interação da comunidade do PPGAS e de todo o Museu Nacional.

O projeto, elaborado em duas etapas, propõe uma estrutura metálica modular que compõe as estantes de livros e uma marquise. A primeira etapa compreende a ocupação da sala 37 (108m²) e de sua varanda (35m²) e possui capacidade para 22.300 livros, 24 alunos e 06 funcionários. A segunda etapa prevê a obra de expansão do edifício da Biblioteca Central e a ocupação da sala 38 (318m²), ao lado da sala 37 e possui capacidade para 59.000 livros, 60 alunos e 08 funcionários. Nessa etapa, propõe-se o desenho da marquise para além do interior da biblioteca, a qual se expande até um edifício em ruínas compondo uma área externa com espaços de encontro, estudo e exposição.

Os professores Carlos Fausto, Federico Neibug, Olívia Cunha e a bibliotecária Dulce Carvalho integraram a comissão de reconstrução da Biblioteca em 2019 e ativaram, junto a Associação de Amigos do Museu Nacional um processo de captação de recursos que resultou na arrecadação de 220 mil reais para a realização da obra.

Equipe: Arq. Marina Correia (coordenadora), Arq. Miriam Lins e alunos da graduação da FAUUFRJ: Amanda Evelyn, Ana Beatriz Totti Rezende Passos, Arthur Frensch, Betina Albrecht, Bruno Kraemer Paragó, Esther Cunha, Fernanda Bravo Silveira Alonso, Gabriela da Silva Cândido de Lima, Gabriela Henriques Casal, João Polo Boetger de Oliveira, Leandro Silva, Luiza Mendonça Voss, Mariana Cruz, Murilo da Rocha Nogueira, Rafael Domingues Acampora Leite, Victor de Lima Gonzaga e Vitoria Cristina Maia Fernandes.

1/10

2. Reforma do Pavilhão de Laboratórios - direção do Museu Nacional

O projeto de reforma para o Pavilhão Bertha Lutz tem o intuito de viabilizar a implantação de novos laboratórios de pesquisa de diferentes departamentos do Museu Nacional. Buscou-se conciliar todas as demandas espaciais em um projeto único por meio da adequação de um edifício existente no Horto Botânico. O gesto projetual define-se pela abertura de dois eixos principais no edifício, um longitudinal de acesso principal e outro transversal multiuso. O principal objetivo foi integrar o edifício existente à paisagem exterior e criar melhores condições de circulação e ventilação.

Equipe: Arq. Marina Correia (coordenadora) e alunos da graduação da FAUUFRJ: Ana Beatriz Totti, Arthur Frensch, Fernanda Bravo, Luiza Voss e Mariana Cruz.

2. Laboratories Pavilion - National Museum Direction

The renovation project for the Bertha Lutz Pavilion is intended to enable the implementation of multidisciplinary research laboratories, bringing together different departments of the National Museum. We sought to reconcile all spatial demands through a single design gesture, defined by the opening of two main axes in the building: longitudinal, as a circulation path, and transversal, as new multipurpose spaces connected to the outdoors. The main objective was to integrate the existing building with the exterior landscape, while creating better conditions of flow and ventilation.

1/8

 

3. Centro de Visitantes do Horto Botânico -  direção do Museu Nacional

O projeto para o Centro de Visitantes consiste na elaboração de um diagnóstico e plano de intervenções preliminar para o Horto Botânico, a fim de possibilitar a criação de um percurso expositivo-educativo para visitação.

 

O percurso é dividido em seis momentos: Horto Leste, Horto Central Sul, Horto Central Norte, Baixo Horto, Horto Norte e Horto Oeste. Para cada um desses propõe-se intervenções para readequação e melhoria dos espaços que compõem o Percurso Educativo.

Horto Leste: reforma da cantina; nova área de apoio à manutenção; nova portaria; readequação de um edifício desativado para um novo espaço expositivo; integração visual e intervenção paisagística.

Horto Central Sul: reforma do acesso horto leste; apoio a revitalização da área de restinga; intervenção paisagística; restauração de edificações existentes para novo espaço expositivo e nova área de estufa e restauro das fachadas das edificações.

Horto Central Norte: nova praça Prof. Luiz Emygdio de Mello Filho e readequação de edificação existente; intervenção paisagística.

Baixo Horto: restauro e readequação da Casa de Pteridófitas para um novo espaço expositivo; restauro da caixa d’água histórica e novo espaço de plantio educativo.

Horto Norte: intervenção paisagística para criação da nova área expositiva exterior.

Horto Oeste: restauro e reforma de edificação existente e reforma da portaria.

O levantamento cartográfico da Quinta da Boa Vista, feito durante o processo inicial do projeto, foi fundamental para a elaboração da proposta. A partir dele as condições espaciais e as dinâmicas territoriais da Quinta da Boa Vista emergiram por meio do desenho.

 

Equipe: Arq. Marina Correia (coordenadora) e alunos da graduação da FAUUFRJ: Arthur Frensch, Bruno Kraemer, Fernanda Bravo, Gabriela Casal e Mariana Cruz.

3. Horto Botânico Visitor Center – National Museum Direction

The project for a new Visitor Center originates as an analysis of an existing group of buildings and surrounding natural assets. We developed an intervention sequence to create a new education and exhibition route for visitors. The route is organized in six moments: East, Central-South, Central-North, Lower, North and West. For each of moments, we proposed interventions that enhance existing buildings and adjacent open spaces to make up a new cultural and educational network.

East Horto: renovation of the cafeteria; new maintenance support area; new ordinance; retrofitting a disabled building to a new exhibition space; visual integration and landscape intervention.

Central-South Horto: renovation of pathway to the east garden; support for the revitalization of the sandbank area; landscape intervention; restoration of existing buildings for a new exhibition space, new greenhouse area and restoration of building facades.

Central-North Horto: new Luiz Emygdio de Mello Filho square, renovation of existing building and landscape intervention.

Lower Horto: restoration and renovation of  Casa de Pteridófitas for a new exhibition space; historic water box restaurant and new educational gardening space.

North Horto: landscape intervention to create the new outdoor exhibition area.

West Horto: restoration and renovation of the existing building, renovation of the reception quarters.

The cartographic survey of Quinta da Boa Vista, carried out during the initial process of the project, was fundamental for the elaboration of the proposal. From it, the spatial conditions and territorial dynamics of Quinta da Boa Vista emerged to define design priorities.