Casa do Músico

Concept Design > Construction Documents
+ fund-raising
since 2016
Find out more about Casa do Músico

Casa do Músico is a nonprofit association dedicated to providing social services to elderly musicians and promoting the union of its artistic class, through various socio-cultural activities, such as courses, workshops, events, shows, meetings and debates. The architectural project consists of a large multipurpose space, protected by curved walls that mark a series of transitions into a new interiority. The corner condition of the lot and its adjacency to Av. Paulo de Frontin’s elevated viaduct poses the challenge to conciliate a desirable integration with the lively neighborhood and the acoustic retreat suitable for musical activities. The architectural strategy can be understood as two corners: one exterior (a square) and one interior (a music room).

 

In 2012, the City of Rio de Janeiro granted the use of a corner lot in the neighborhood of Estácio at Casa do Músico to build a headquarters for the Association's activities. Since 2016, the architect Marina Correia has supported the Association for the development of the Casa do Musico's architectural project and fundraising and studying multiple scenarios with the contribution of several professionals. Among them, we highlight the participation of Leda Kobayashi (since 2016, legislation consultancy), Ana Marini (2016 graphic design), Carla Juaçaba (2016-17, temporary occupation architecture project), Felipe Fernandes (2016 communication) and Liliana Magalhães (2016- 17, implementation planning for the occupation project) and Paulo Rezende (2018 budget).

A Casa do Músico é uma associação dedicada ao atendimento social especializado do músico em idade avançada e a união desta classe artística, atuando na promoção de diversas atividades socioculturais, como cursos, oficinas, eventos, shows, reuniões e debates. O projeto de arquitetura consiste em um grande espaço polivalente, protegido por paredes curvas que marcam transições a uma nova interioridade. A condição de esquina do lote e adjacência ao viaduto da Avenida Paulo de Frontin traz o desafio de conciliar o desejo de integração com a  vivacidade do entorno e o retiro acústico adequado a atividade musical. Assim, o projeto pode ser entendido como duas esquinas: uma exterior (praça) e uma interior (sala de música).

 

A prefeitura do Rio de Janeiro concedeu em 2012 o uso de um terreno de esquina no bairro de Estácio a Casa do Músico para a construção de uma sede para as atividades da Associação. Desde 2016 a arquiteta Marina Correia apoia a Associação para o desenvolvimento do projeto de arquitetura da Casa do Músico e captação de recursos, contando com a contribuição de vários profissionais. Dentre eles, destaca-se a participação de Leda Kobayashi (desde 2016, consultoria de legislação), Ana Marini (2016 design gráfico), Carla Juaçaba (2016-17, projeto de ocupação temporária), Felipe Fernandes (2016 comunicação) e Liliana Magalhães (2016-17, planejamento de implementação para projeto de ocupação) e Paulo Rezende (2018 orçamento). 

Architecture: Marina Correia
Design Development Team: Fabiana Araújo, Miguel Angel Carrasco e Paula Bollentini.
Concept Design Team: Ignacio Droguett, Kari Kleinman, Natalia Castro, Pauline Dang e Thomas Piscina.
 
Consulting:
Paulo Roberto Soares de Rezende (cost estimate)
Uniproj (structural)
FWS (MEP)
Leda Kobayashi (legislation)
 

Site: 846m²
Building Area: 200 m²
Photos: Marina Correia
 
Rua Haddock Lobo, 104-110
Estácio. Rio de Janeiro – RJ